Blessures

Blessures

Blessurebehandeling

Sportspreekuur bij Fysio- en Manuele Therapie Baat

Maandag 12 december is de laatste keer sportspreekuur van 2022. Na de winterstop starten we weer op maandag 23 januari van 17.00 tot 18.00 uur.

Vanaf maandag 5 september 2022 van 17.00 tot 18.00 uur houdt Fysio- en Manuele Therapie Baat wekelijks een open sportspreekuur door een deskundig sportfysiotherapeut. Het korte consult van maximaal 10 minuten is kosteloos voor alle AWC-leden. Je bent dan van harte welkom voor alle sport gerelateerde vragen en (dreigende) blessures.

Een afspraak maak je:

Locatie: Fysio- en Manuele Therapie Baat, ’t Slotje 7 te Wijchen (in de wijk de Huurlingsedam).    

Blessurepreventie

In het seizoen 2022/23 start het Blessurepreventieprogramma voor de jeugdteams O12 t/m O17. In samenwerking met Podotherapie Dennemann gericht op voetscreening en groeispurtmeting.

Wat is podotherapie:
Podotherapie is een (para)medisch vakgebied waarbinnen de focus ligt op het behandelen van lichamelijke klachten in de lager gelegen delen van het lichaam. Het gaat hierbij vaak om problemen in de voeten. Maar ook problemen in de knieën, heupen of lage rug worden behandeld.

Podotherapie @ sv AWC
Doelstelling van de introductie van podotherapie binnen sv AWC is de aandacht verleggen van blessurebehandeling naar blessurepreventie. Daarbij spelen de groeispurt, de belastbaarheid van sporters/sters en de verzorging van de voeten een belangrijk rol.

Wat is een groeispurt?
De groeispurt is een fase waarin fysieke, mentale en sociale ontwikkeling plaatsvindt. Deze fase verloopt individueel verschillend, duurt ongeveer twee jaar en is bij jongens rond het 14e jaar en bij meisjes rond het 13e jaar.

De groeispurt heeft een tijdelijke achteruitgang van de sportieve prestatie tot gevolg. Door de lengtegroei die veel energie kost, kan een tekort aan rust/slaap ontstaan, door toename in gewicht kunnen de spierspanningen toenemen en door de motorische onhandigheid tijdens deze fase is er een verminderde inspanningstolerantie. Bij spelers in de groeispurt met klachten moet men rekening gaan houden met de omvang en intensiteit (vermindering van explosieve oefeningen) van de training. Spelers in de groeispurt zonder klachten kan je goed trainingen op coördinatie, stabiliteit en flexibiliteit.

De groeispurt vindt over het algemeen in de zomerperiode plaats. Na de zomerstop is er een omslag van weinig naar veel inspanning. En deze combinatie zorgt ervoor dat er in het begin van het voetbalseizoen veel blessures ontstaan. Het begin van nieuwe voetbalseizoen is daarom het beste moment voor de screening.

Het programma
Om een goed beeld te krijgen, krijgen alle voetballers/sters in deze leeftijdscategorie een screening. Na deze screening volgt – indien nodig – een kosteloos en vrijblijvend advies voor een behandeling.

(Sport)Podotherapie Dennemann gaat de voeten en enkels van de spelers screenen en daar waar nodig individueel adviezen geven om blessures te voorkomen. Dit kan variëren van knipadvies voor de teennagels tot zooltjes ter ondersteuning van de voet.
SportFittest zal de groeispurtmeting verzorgen. Hiermee kan inzicht worden gegeven over in welke fase de groeispurt zich momenteel bevindt, hoe het verloop is en wanneer de piek wordt verwacht.

Door de screenings halen de podotherapeuten heel veel data op. Deze worden verzameld en door sv AWC, podotherapie Dennenman en SportFittest geëvalueerd. Dit om te kijken of de toekomst de screening herhaald gaat worden of dat er mogelijk preventieve acties ondernomen moeten worden.

Deze opzet is een pilot, waarbij de kennis van de aanpak en behaalde resultaten later ook bij andere clubs/sporten gebruikt zal worden.

Speciale contributieregeling bij langdurige blessures

Heb je toch een langdurige blessure opgelopen waardoor je tenminste een half seizoen niet kunt spelen? Dan kun je aan de ledenadministratie het verzoek indienen voor een korting van 50% op de contributie. Mocht uit controle blijken dat het werkelijk aantal gespeelde wedstrijden toch meer dan 50% is geweest, dan wordt achteraf alsnog de korting in rekening gebracht.

SponsorVisie Responsive iframe Example