Nieuwjaarsreceptie: toespraak van voorzitter Jan Dijkmans

Op de nieuwjaarsreceptie op zondag 6 januari heeft Jan Dijkmans als voorzitter van onze vereniging een gelukkig nieuwjaar gewenst en met de vele aanwezige leden teruggeblikt op het afgelopen jaar en vooruitgeblikt op het aankomende jaar. Daarna hebben de AWC’ers samen nog geproost op het nieuwe jaar. Hieronder is de speech van Jan nog eens na te lezen.

Allereerst wens ik jullie allemaal namens het bestuur van deze mooie club, een geweldig mooi, sportief en vooral gezond 2019 toe. Nu een terugblik op het afgelopen jaar: wat is er allemaal bereikt en wat is er gebeurd?

Uiteraard zijn er weer een aantal kampioenen geweest zowel in de jeugd als bij de senioren. Om maar eens te beginnen met de jeugd zijn dit de volgende teams: JO11-5, JO13-5, JO17-4 en JO19-3, daarnaast heeft JO19-1 ook promotie afgedwongen naar de 4e divisie waar het met wisselend succes acteert. Bij de senioren zijn AWC 4 en 8 kampioen geworden en uiteraard is ons vlaggenschip AWC 1 kampioen geworden! Trainer Camiel Jager is er in geslaagd in zijn eerste seizoen kampioen te worden. Het was een bijzonder seizoen met een bijzonder einde waarbij AWC 1 zo ongeveer 3 keer een kampioensfeest kon vieren. En feest hebben WE kunnen vieren want uiteindelijk is het gelukt en staat AWC weer in de Hoofdklasse waar WE het bijzonder goed doen. Sportief gezien heeft AWC dus een fantastisch jaar gehad!

Ook dit seizoen zijn de ledenpassen uitgedeeld. Hier heeft een behoorlijke inhaalslag voor de ledenadministratie plaatsgevonden en zijn er veel wijzigingen doorgevoerd. Niet alles is nog op orde maar hier worden wel flinke slagen in gemaakt. Daarnaast is het nieuwe kassasysteem in gebruik genomen en ook hier worden over het algemeen positieve reacties op ontvangen. Het ultieme doel is om helemaal van contant geld af te komen en alleen nog maar met pin of ledenpas te betalen. Dit zou veel administratie voorkomen en het is ook een stuk veiliger. In de tennis- en hockeywereld is dit al algemeen geaccepteerd en ongetwijfeld gaat de voetbalwereld hierop volgen. Ook hebben we dit jaar weer een geweldige opbrengst gehad van De Grote Clubactie waar onze jeugdleden onder aanvoering van Marco Hendriks en Wilma Coenders hun uiterste best voor hebben gedaan. Een applaus waard dus.

Op 13 november was de ALV waar het vorige bestuur afscheid nam en waar liefst 5 nieuwe bestuursleden gekozen werden. Ik ben Fred en Guus erkentelijk dat ze wilden blijven in het bestuur en blij dat Jos van Beek, Tim Giesbers, Jos Giesbers en Martijn Verharen toe wilden treden tot het bestuur.

Voor zover de hoogtepunten van 2018, daarnaast waren er uiteraard ook dieptepunten en dat zijn allereerst de personen die ons zijn ontvallen, zowel bij AWC als in de privésfeer. Graag een moment stilte hiervoor zodat we ze even kunnen gedenken.

Daarnaast is een dieptepunt uiteraard de constatering op de ALV van 13 november dat er een fors verlies is geleden over het afgelopen seizoen en ook voor dit seizoen ziet het er niet rooskleurig uit. ‘En hoe gaat het bestuur dit oplossen’ is een veel gestelde vraag, maar we moeten het samen oplossen en zeker niet alleen het bestuur. Zonder leden kunnen wij ook helemaal niets.

Uiteraard zullen we de tering naar de nering moeten zetten en op een aantal gebieden de hand op de knip moeten houden. Maar we zijn ook aan het onderzoeken op welke manier we LED-verlichting kunnen inzetten én zal veld 2 voorzien worden van nieuw kunstgras.

De financiële positie noopt dus tot bezuinigingen maar ook moet er gebouwd worden aan de club zowel letterlijk als figuurlijk. En hoe gaan we dat dan doen? Er zullen in 2019 obligaties uitgegeven gaan worden waarmee we de letterlijke verbouwing (en wat dat precies zal inhouden zullen we tegen die tijd ook weten, maar er zijn nogal wat zaken die aangepakt moeten worden) zullen financieren en daarnaast heeft de club de inzet van eenieder nodig om dit alles te realiseren.

Is de club nu ineens slecht omdat we een financieel probleem hebben? Nee, er gebeuren fantastische dingen bij AWC. De situatie waarin we nu verkeren versterkt ook het WIJ-gevoel, we hebben oud-spelers van AWC 1 die zich met interne scouting gaan bemoeien en dat is er 1 die een paar jaar geleden nog in AWC 1 speelde maar ook 1 die 30 tot 40 jaar geleden de beste voetballer van AWC was en nu zich gaat bemoeien met de interne scouting.
Een aantal sponsoren hebben al aangeboden om mee te denken aan het oplossen van het probleem, echter dit betekent niet dat we een zak geld krijgen en verder kunnen op de oude voet. Nee, hiervoor moeten structureel zaken veranderd worden.

Het jeugdhonk zal doordeweeks de kantine vervangen als plek waar we met z’n allen prima kunnen bijpraten en een biertje kunnen drinken. Hier is het indertijd ook voor bedoeld en we gaan dit dus vanaf heden ook effectueren.
We zullen samen hard moeten werken om AWC verder te brengen, het bestuur doet dit door goed op de centen te letten en onder andere financiële kaders te stellen voor de diverse commissies liefst zonder deze teveel te beperken. Soms kan dit echter niet anders en de vraag is of we daar met z’n allen slechter van worden. Sterker nog: ik denk dat dit creatiever denken stimuleert en daar komen over het algemeen allerlei mooie ideeën uit waar we graag over willen brainstormen om deze ook te implementeren.

Het woord van 2018 was volgens Van Dale Blokkeerfriezen (wel bekend door de slepende Zwarte Pietendiscussie) en volgens GOT (de afkorting van Genootschap Onze Taal) is het woord van 2018 Laadpaalklever (iemand die zijn elektrische auto nog aan de laadpaal laat staan terwijl de accu allang vol is). Het woord voor AWC is wat mij betreft sinds jaar en dag al bekend en dat is Samen. In het Jeugdhonk hangt niet voor niets de tekst Samen één.

Tot slot hebben we twee jubilarissen dit jaar.

Wim Beijer is opgegroeid in de Achterhoek en vanwege zijn werk bij de gemeente naar Wijchen verhuisd en dan is er maar één keus en dat is bij AWC gaan voetballen. Hij heeft o.a. in AWC 3 gevoetbald en later in lagere vriendschapsteams met de Janssen broeders (Bert en Willy). Hij was een hardwerkende middenvelder met een prima wedstrijdmentaliteit.

Zijn zoon Giel heeft ook nog bij AWC gespeeld (daar heb ik nog mee gespeeld in de selectie) en zijn kleinzoon Victor is nog steeds actief in AWC JO17-2. Toen Wim niet meer voetbalde is hij meteen donateur geworden, wat aangeeft dat hij AWC nog steeds in zijn hart mee draagt.

Jo Toonen ging als zoon van Joke Toonen – een van de betere voetballers die AWC heeft voortgebracht – uiteraard bij AWC voetballen. Hij komt uit een echte voetbalfamilie. Joke had niet het talent die zijn vader had maar kon toch een lekker potje voetballen. Joke speelde in de lagere elftallen o.a. in het 8e en het 14e en daarnaast in de zaal in teams met o.a. Kees Schaminée, Theo van Deelen en Martijn Verharen, allen ook AWC- coryfeeën.

Hij heeft actief gespeeld zowel in het veld als in de zaal. Toen hij vanwege blessures is gestopt bleef hij lid en heeft nog een aantal jaren bij de recreanten gespeeld. Helaas ging hij daarna tennissen… Daarna bleef hij nog wel actief bij AWC als donateur.

SponsorVisie Responsive iframe Example