AWC JO13-1 vs Orion JO13-1

Datum wedstrijd:
11 november 2023
Uitslag:
2 - 5

Na een week van regen, regen en oh ja… regen mocht er toch gevoetbald worden bij AWC. De natuurgrasvelden waren er voor het grootste deel wel uitgegooid, maar op het kunstgras kon gewoon gespeeld worden. Op donderdag kon de training nauwelijks doorgaan, zodat we delen van de wedstrijd op video terug konden kijken. De volgende dag tijdens de extra vrijdagtraining werd direct getoond dat ervan geleerd was. 

Met deze inzichten, kon er een nieuwe krachtsmeting gedaan worden met een zeer sterke tegenstander, Orion. Een kleine 2 maanden geleden was dit ook al de tegenstander en toen waren de groenwitten eigenlijk vrij kansloos geweest. Dus iedereen was benieuwd in hoeverre het gat tussen beide teams nu misschien kleiner was geworden. De spelintenties waren hetzelfde als een week eerder, het verbeteren van de opbouw van achteruit, waarbij de controlerende middenvelders iets verder weg zouden blijven, waardoor de overtalsituatie van 5 tegen 3 duidelijker waarneembaar zou zijn en het eenvoudiger zou moeten zijn om op te bouwen. Daarnaast zouden spelers schuin onder de bal komen waardoor de medespeler de bal zou kunnen laten vallen en waarna er doorbewogen worden. Het omschakelmoment van bbt naar bb en andersom zou herkend en zichtbaar moeten worden in het veld groter en kleiner maken. Bovendien zou er op de juiste momenten, door de juiste personen druk gezet worden. Tot slot zou er geprobeerd worden om maximaal 2 keer te raken om zo aanvallend uit de duels te blijven.

AWC moest vandaag wel met twee spelers minder aantreden, omdat Mats en Kymo geblesseerd waren, maar zodoende wel goede informatie over de keepster konden analyseren. Het was hierdoor wel iets meer puzzelen en kwam bijvoorbeeld ook Mees gaandeweg op het middenveld te spelen. Hij deed dit overigens meer dan verdienstelijk. De thuisploeg startte daarom met Tijn in de goal, Puk, Lucas, Zian en Levi in de laatste linie. Op het middenveld waren Thijs, Jort en Robin geposteerd en in de voorhoede stonden Benthe, Mika en aanvoerder Flinn opgesteld. Kennelijk was het de dag waarop andere jeugdtrainers van AWC, leerlingen van de ALO (met camera) en interne scouting een analyse van de wedstrijd moesten maken, want het was gezellig druk langs de lijn. De eerste helft was vooral genieten. De bovengenoemde afspraken en spelintenties, konden mooi aan het publiek getoond worden. Het was nog net geen tiki taka voetbal van het beste Barcelona ooit, maar heel veel dichterbij zullen weinig amateurverenigingen komen. Het was dan ook al snel 1-0 na een prachtige bal van Robin op Mika, die met een prachtige solo alleen voor de keeper zuiver binnenschoot. Deze voorsprong had snel uitgebouwd kunnen worden naar 3-0. Met name door goed druk zetten van o.a. Flinn, Robin, Thijs, Benthe en Jort, was het lastig voor Orion om er onderuit te voetballen. Mika was hierdoor dicht bij een hattrick. Helaas waren zijn inzetten net iets minder secuur. De oude voetbalwet gaat dan gelden, als je ze zelf niet maakt, dan doet een tegenstander het wel. Uit de eerste de beste aanval was het raak, 1-1. Toch bleef de thuisploeg goed voetballen en werd het beloond voor het harde werken. Wederom was het Mika die doorliep op de keepster, die daardoor tegen Mika aanschoot. Langzaam verdween de bal in de goal van de bezoekers. In de laatste paar minuten voor de rust werd Orion al wat sterker. Een ingooi die misschien vooruit had gehoeven, werd onderschept door de razendsnelle speler van de Nijmegenaren. Zijn schot over de rechterkant van AWC werd nog geblokt maar daardoor onhoudbaar voor Tijn, 2-2.

In de rust werd aangegeven dat het goed ging, maar dat er nog een helft zo goed gespeeld moest worden. Dit bleek helaas niet haalbaar. Een deel zal te verklaren zijn door het fysieke verschil. De onderlinge afstanden werden groter, Orion had een paar goede omzettingen gedaan en de duels werden niet altijd maximaal aangegaan, zonder dat er sprake van verzaking was. Er werd nog wel degelijk keihard gewerkt, maar met iets meer beleid (bal even vasthouden i.p.v. direct doordraaien zonder medespelers om te helpen of druk zetten door er te komen i.p.v. er al te staan) was het krachtsverschil in de tweede helft waarschijnlijk kleiner geweest. Bij balbezit van de doelvrouw sprintten de verdedigers om zo snel mogelijk vrij te lopen. Hierdoor waren ze net iets sneller aanspeelbaar voor de opbouw. Daardoor liep de voorhoede en het middenveld zich stuk op het rondspelen van de bezoekers. Daarnaast kon er door de grotere onderlinge afstanden te weinig horizontaal en verticaal compact verdedigd worden. Ook sommige keuzes van inschuiven waren niet altijd even gelukkig. Hierdoor moesten bijvoorbeeld Zian, Fedde en Tijn veel corrigerend werk verrichten. Het was dan ook niet vreemd dat er uiteindelijk 2-5 op het scorebord kwam te staan. Aanvallend was AWC nog wel een paar keer dicht bij een goal, maar waren het eerder mogelijkheden dan echt grote kansen. Toch mag de ploeg héél trots zijn dat het in 2 maanden tijd écht serieus dichter bij het niveau van Orion is gekomen. Bij dat team maakten eigenlijk alleen de vier uitstekende spelers het verschil en bovendien was de eerste helft een genot om naar te kijken. Nu nog proberen dit uit te bouwen naar 60 minuten en dan zullen er maar weinig teams in de regio zijn die nog punten halen tegen dit team!

Aanwezig: Benthe, Fedde, Flinn©, Jort, Levi, Lucas, Mees, Mika, Puk, Robin, Thijs, Tijn en Zian

Afwezig/ niet inzetbaar: Mats (blessure) en Kymo (blessure)


SponsorVisie Responsive iframe Example