Geschiedenis

Oprichting

Sv AWC (of in de volksmond AWC) heette niet altijd AWC, maar werd opgericht op 28 april 1932 als Eendracht. Voor die tijd bestonden de wijchense clubs Wijchense Boys, SNA, Sparta en Olympia. Tinus van Stippen, Tien Jelisen en Piekske de Wildt richten de nieuwe vereniging op. Pater Smits gaf hiervoor zijn goedkeuring in het destijds katholieke Wijchen. Schoolmeester Hent Verheijen was de eerste voorzitter en deze rol behield hij ruim twintig jaar. De spelers van AWC speelden toen in roodgele tenues. En entree voor wedstrijden van het eerste elftal kostte vijftien eurocent.

Het sportpark van Eendracht stond aan de Klapstraat. Hier promoveerde de club naar de Derde klasse in 1934 en twee jaar later was er opnieuw een promotie. Nadat voor de derde maal gepromoveerd werd in 1937, verhuisde Eendracht naar de Zandstraat (tegenwoordig de Kasteellaan). Tijdens de Tweede Wereldoorlog dwong de nationale bond Eendracht om de naam te veranderen. Diverse regionale voetbalbonden werden samengevoegd in de Nederlandse Voetbalbond (NVB) en daar was al een club met de naam Eendracht. Hierop veranderde men de naam in de niet al te originele naam Wijchen.

Fusie

Nadat de vereniging enkele jaren de naam Wijchen had gehad, kwam er een fusie na de oorlog. Samen met de club Alverna ging de fusievereniging vanaf 1945 verder onder de naam Sportvereniging Alverna Wijchen Combinatie (afgekort sv AWC). Drie jaar later kwamen de twee clubs er niet uit wat betreft samenstelling van het bestuur en eerste elftal; Alverna ging verder onder de eigen naam en het oude Eendracht behield de naamrechten van AWC. AWC ging voetballen aan de Nieuweweg en verhuisde onder voorzitter Piet Verheijen, een broer van zijn voorgangen Hent, naar sportpark De Wychert op de Leemweg.

In de jaren zestig groeide AWC verder en er werd onder aanvoerder van Ben Bruins een nieuw clubhuis gebouwd, dat in 1967 geopend werd. Jan Straten werd vier jaar later voorzitter, een rol die hij vijftien jaar zou vervullen. Na een promotie degradeerde AWC tweemaal, waardoor het in de Derde klasse terechtkwam. In 1980 keerde de Wijchense club terug naar de Tweede klasse. Vanaf de jaren zeventig werd meer de focus gelegd op de eigen jeugd en in de jaren daarna begon de club er de vruchten van te plukken. AWC wist in 1987 weer te promoveren naar de Eerste klasse.

Degradaties en promoties

Thijs Giesbers werd in 1986 de nieuwe voorzitter en zou dat negen jaar blijven. Aan het begin van de jaren negentig ging het sportief niet voor de wind aan de Wychert. Achtereen degradeerde het eerste elftal naar de Tweede klasse, de Derde klasse en de Vierde klasse. De supportersvereniging stopte te bestaan, maar ondanks dat promoveerde AWC weer naar de Derde klasse. Giesbers werd opgevolgd door Brian Rookhuijzen. 1996 betekende ook weer een degradatie, opnieuw naar de Vierde klasse. In 1998 werd Hans van Duinen voorzitter en twee jaar later Theo Binnendijk. In het nieuwe millennium ging het sportief weer beter, met achtereen promoties naar de Derde klasse en de Tweede klasse.

foto historie awc

Het clubhuis werd in 2003 uitgebreid en gerenoveerd met de hulp van vele vrijwilligers. In december van dat jaar kon de burgemeester het volle clubhuis officieel openen. Frans Derks werd in die tijd voorzitter, die dat tot 2015 zou blijven, op een tussenstop van drie jaar na. In die jaren had Wim ter Haar de scepter in handen. De periode 2004 (promotie), 2006 (degradatie), 2008 (promotie), 2009 (degradatie) en 2010 (promotie) betekende er een van veel schommelingen tussen Tweede klasse en Eerste klasse. In 2014 promoveerde AWC voor het eerst naar de Hoofdklasse. Erick Loermans werd in 2015 de tiende voorzitter van AWC. Hij mocht in zijn eerste jaar direct het vernieuwde jeugdhonk en de nieuwe bestuurskamer openen, die werden verbouwd met de hulp van vele vrijwilligers. Het seizoen 2017/18 betekende de tweede promotie naar de Hoofdklasse in de clubgeschiedenis. In november 2018 werd Jan Dijkmans de opvolger van Erick Loermans als voorzitter. Onder leiding van coach Camiel Jager handhaafde AWC zich in de Hoofdklasse.

In 2022 bestond de club 90 jaar, een feest dat uitgebreid werd gevierd. In 2023 promoveerde de club naar de derde divisie.

SponsorVisie Responsive iframe Example